vineri, 3 decembrie 2010

Termenul de „majoritate”


Citesc si aud des povesti despre termenul acesta, utilizarea lui, dar, mai ales, dezbateri despre cum e corect: marea majoritate sau doar majoritatea?
Mi-am pus si eu intrebarea inca de timpuriu; de ce scriu insa despre asta aici si acum? Pentru ca, pur si simplu, simt nevoia de a exprima in scris si public ceea ce cred in legatura cu acest subiect si am s-o fac pe cat pot de scurt si la obiect.

Ei bine, pentru inceput, termenul de majoritate , asa cum apare el in dictionar, inseamna numarul cel mai mare, partea cea mai mare dintr-o colectivitate; altfel spus, se refera la un grup de elemente care, numeric, este mai mare decat unul sau mai multe alte grupuri de elemente. Pluralul termenului este majoritati.

Prin urmare, este corect sa spunem:
                Majoritatea oamenilor este fericita de sarbatori.
si incorect:
                Majoritatea oamenilor sunt fericiti de sarbatori.
deoarece „majoritatea oamenilor” presupune grupul ca un tot unitar, un intreg, o unitate, si nu pe ei ca entitati separate adunate. De altfel, nu si-ar mai fi gasit rostul termenul de majoritate in propozitie daca varianta a doua ar fi fost corecta.

Dintru inceput spun ca „majoritatea” , ca e mare sau verde, sau rotunda, sau pozitivista, este o problema de nuanta, de finete, de accent. Acum... despre „marea majoritatea” se spune ca ar fi pleonasm pe motiv ca nu poate exista o „mica majoritate” de vreme ce „majoritate” inseamna mai mult. Dar oare este chiar asa? Logica ar putea spune ca da, insa logica nu e poetica, pe cand cuvintele alaturate pot fi. Din pacate, prea putini sunt aceia care se gandesc la cuvantul „mare” ca la ceva dominant sau impresionant atunci cand il alatura cuvantului „majoritate”.

Bun. Acum sa dau si un exemplu practic, cum il numesc eu.

Daca ne uitam in imaginile de mai sus, primele, si comparam grupul bulinelor verzi cu cel al bulinelor rosii, primul lucru care ne vine in minte este acela ca grupul verde este MARE, iar cel rosu MIC. Asa cum segmentul galben este MARE in comparatie cu celelalte doua.
Astea se traduc asa:
Majoritatea o constituie elementele verzi.
Majoritatea o constituie segmentul galben.
Insa, daca ne uitam la imaginile urmatoare, vom vedea ca grupul verde este si mai MARE, iar segmentul galben este deja emorn pe langa celelalte doua - devine deci impresionant.
Astea se traduc asa:
Marea majoritate o constituie elementele verzi.
Marea majoritate o constituie segmentul galben.
De ce? Pentru ca prin cuvantul mare vrem sa exprimam imensitatea majoritatii in comparatie cu minoritatea, fara sa lezam nici logica, nici gramatica, ci doar sa nuantam afirmatia facuta, sa aratam superioritatea numerica a acesteia fata de minoritati.

Asadar, este corect sa spunem:
                Impresionanta majoritate de 92 contra 8 procente...
dupa cum este incorect sa spunem (in afara de cazul cand se incearca o ironie):
                Impresionanta majoritate de 57 contra 43 procente...
Substituind termenului de „impreionant” pe cel de „mare”, este, deci, corect sa spunem:
                Marea majoritate de 92 contra 8 procente...
si incorect atunci cand diferentele de procente sunt infime sau mici, ca, de exemplu: 60 contra 40 procente.

Acestea fiind spuse si ca o concluzie, a vorbi corect despre o mare majoritate inseamna a face referire directa la o majoritatea coplesitoare in comparatie cu minoritatea sau minoritatile elementelor in discutie, inseamna o majoritate care se impune prin numar atat in procent cat si in cifre. Mai exact, 9 oameni contra 1 nu pot fi o mare majoritate, insa 900 de oameni contra 100, da.

Si cu asta mi-am incheiat teza. Alte discutii/exemple/completari despre subiect gasiti de voie pe net.
V-am salutat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu